Uitnodiging officiële start van CollectieveKracht
CollectieveKracht is een nieuw kennisuitwisselingsplatform speciaal voor burgercollectieven. Gratis, onafhankelijk en toegankelijk. Burgercollectieven uit heel Nederland en uit allerlei sectoren komen hier met elkaar in contact. Ook kunnen ze hier hun vragen stellen aan wetenschappers, overheden en financiers.
De feestelijke online lancering van het platform is op 11 februari van 13:00 tot 16:00.
Wat is Kennisplatform CollectieveKracht?
Kennisplatform CollectieveKracht is een initiatief van de onderzoeksgroep Institutions for Collective Action (Rotterdam School of Management), ondersteund door NWO-UNICA, Stichting DOEN, DuurzaamDoor, Stichting Goeie Grutten en Stichting Erasmus Trustfonds.
Het platform is speciaal ontwikkeld voor burgercollectieven in Nederland, ongeacht in welke sector zij actief zijn. Hun wensen en behoeften staan op het platform centraal. Het platform is ingericht om onderling kennis en ervaring uit te wisselen, uitdagingen te bespreken en elkaar -over de grenzen van de sectoren heen- te ondersteunen. Ook kunnen collectieven via het platform met hun vragen terecht bij geselecteerde wetenschappers, financiers en vertegenwoordigers van (lokale) overheden.
Daarnaast biedt het platform instrumenten waarmee burgercollectieven zelf binnen hun eigen organisatie aan de slag kunnen. Door middel van de zelfscan leer je de uitdagingen en valkuilen beter kennen. CollectieveKracht reikt hen de instrumenten aan waarmee de collectieven zelf aan de slag kunnen, op weg naar een duurzame en veerkrachtige organisatie.
Feestelijke lancering
De officiële lancering van het platform is live te volgen via een livestream op 11 februari van 13:00 tot 16:00 uur. Ben jij betrokken bij een burgercollectief, bijvoorbeeld als lid, bestuurder of beroepsmatig? Of gewoon geïnteresseerd? Meld je dan aan via deze link.
De eerste 100 aanmelders ontvangen een geschenkje dat goed van pas zal komen tijdens de lancering.
Laat van je horen
Tijdens de lancering worden de burgercollectieven zelf aan het woord gelaten, door middel van videoboodschappen. Heb je namens je burgercollectief een vraag aan de wetenschap? Wil je een oproep doen aan het nieuwe kabinet of aan de gemeenteraden die we op 16 maart kiezen? Stuur een videoboodschap en maak kans op een live reactie van wetenschappers, overheden en politici op 11 februari. Videoboodschappen duren maximaal 1 minuut en moeten op uiterlijk 28 januari bij ons binnen zijn. Kijk voor details en spelregels op https://edu.nl/febyc
Programma 11 februari
Er is een interactief programma samengesteld met voor ieder wat wils. Een greep uit het programma tussen 13:00 en 16:00 uur:
- Inleiding CollectieveKracht: burgercollectieven en hun bijdrage aan de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken.
- Boeiende sprekers: met bijdragen van onder andere Herman Tjeenk Willink, Herman Wijffels, Cora Smelik, Tine De Moor (RSM), Thijs van Mierlo (LSA). Jan Smelik (NLZVE), Trevor James (Cooplink) en Siward Zomer (EnergieSamen) én burgercollectieven.
- Meet the scientists: hoe kunnen wetenschappers burgercollectieven vooruithelpen?
- Pitch je project bij een financier: een selecte groep financiers zit klaar om in gesprek te gaan over de financiering van de activiteiten van jouw burgercollectief. Vooraf aanmelden is vereist.
- Verdiepende presentaties en gesprekken: burgercollectieven, netwerkorganisaties en wetenschappers spreken over de laatste inzichten rond burgercollectieven. Met bijdragen van Thomas Mattijssen en Arjen Buijs (WUR), Darinka Czischke (TU Delft), Véronique De Herde (UCLouvain), Wouter Spekkink (EUR), Lucas Meijs, Ton Duffhues, Fijnanda van Klingeren, Damion Bunders en Tine De Moor (RSM) en Stan Steeghs (Nationale Coöperatieve Raad).
Meer weten? Kijk dan op www.collectievekracht.eu. Aanmelden voor de officiële online lancering kan via deze link.