• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Petitie 'Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers'

Wordt jouw vrijwilligersorganisatie ook overspoeld door regelgeving? Teken of deel dan de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen.

Alle verenigingen, stichtingen en coöperaties moeten hun bestuursleden inschrijven in het UBO-register. Of je nu een budget van 500 euro of van 500.000 euro hebt, maakt helemaal niets uit.
Dit is één van de vele regels die de afgelopen jaren over het vrijwilligerswerk is uitgestort. Denk aan de AVG of de WBTR, of de BTW voor denksportverenigingen. Of aan de Wwft, die ervoor zorgt dat banken zoveel moeilijke vragen stellen omdat een vrijwilligersorganisatie misschien wel geld wit wast of terrorisme financiert.

Veel van deze wet- en regelgeving is moeilijk, technisch, super onduidelijk én, belangrijker, eigenlijk helemaal niet van toepassing op met name kleinere vrijwilligersorganisaties. Ze hebben er voornamelijk last van. Je bent er een hoop tijd én geld aan kwijt. En dat terwijl er toch al zoveel komt kijken bij het runnen van een vrijwilligersorganisatie.

Ervaar je dat ook zo?
Onderteken dan de petitie via deze link. En vraag iedereen in je omgeving om dat ook te doen, want dit stopt pas als we ons laten horen. Het is zo jammer als deze overregulering ons fantastische vrijwilligerswerk blijft overspoelen. Voor onszelf, maar nog meer voor de samenleving. 

In de petitie wordt de Rijksoverheid gevraagd:

  1. Te beseffen dat vrijwilligers hun vrijwilligerswerk te goeder trouw in hun vrije tijd doen, vaak naast betaalde baan of zorgtaak.
  2. Waar mogelijk kleine organisaties (alsnog) uit te zonderen van wet- en regelgeving.
  3. Niet draagkrachtige organisaties niet voor de kosten op te laten draaien.
  4. Bij alle (komende) wet- en regelgeving te kijken wat in redelijkheid van organisaties en hun vrijwilligers verwacht kan worden.
Naar het overzicht
Webdesign: De Geus Internet