• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Update nieuwe wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR)

Binnen onze dorpen en kernen zetten veel mensen zich – vaak vrijwillig – in voor hun vereniging of stichting.
Bestuurswerk is nuttig en nodig. Daarom is het belangrijk dat iedere vereniging of stichting voldoet aan de wet. Zeker omdat na 1 juli 2021 sprake is van hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid als er wat misgaat. Ga tijdig aan de slag en zorg dat bestuur en toezicht op orde zijn.

Per 1 juli moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) Deze wet is bedoeld om ongewenste activiteiten zoals wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer en misbruik van positie binnen besturen te voorkomen. 

Wanneer de WBTR ertoe leidt dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli te gebeuren. Statutenwijzigingen kunnen nog tot 5 jaar na invoering van de WBTR gedaan worden. In die tijd gaat de wet boven de eigen statuten.  
Diverse organisaties waaronder het Platform Vrijwillige Inzet (NOV), verstrekken informatie over de WBTR.
Klik op onderstaande links voor meer informatie over de WBTR of voor de checklist, gemaakt door de NOV.

Meer informatie WBTR
NOV-checklist WBTR

Ook de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant is het stappenplan aan het doorlopen. Wij maken hierbij gebruik van de checklist van Vereniging NOV en het WBTR-stappenplan. Leden van de VKKNB kunnen bij ons meer informatie over het WBTR-stappenplan opvragen.

Daarnaast hebben onze Gelderse collega's van DKK Gelderland een handboek opgesteld. Dit handboek kan als bestuur ingevuld kan worden voor de vereniging of stichting. Klik hieronder om te downloaden.

- Toelichting en uitleg
- WBTR Handboek goed bestuur - Stichtingen (invuldocument)
- WBTR Handboek goed bestuur - Verenigingen (invuldocument)

 

Naar het overzicht
Webdesign: De Geus Internet