• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Introductie Thorbecke 2024: Een toekomstverkenning lokale democratie en bestuur

Thorbecke 2024 is een toekomstverkenning over lokale democratie en bestuur. Het is een VNG-initiatief vanuit de Verenigingsstrategie Gemeenten 2024.
Nederland is geen land van revoluties. Veranderingen gaan stapsgewijs en beginnen meestal in de lokale praktijk. Die praktijk is overal anders. Daarom moeten gemeenten gaan over hoe zij hun lokale democratie en bestuur inrichten.

Gemeenten, VNG en andere partners verzamelen en ontwikkelen projecten, experimenten en vergezichten voor onze lokale democratie & bestuur.

Er zijn vijf thema’s die aan bod komen: Digitale democratie, Directe democratie, Democratische schaal, Inclusieve democratie en Burgerbestuur. Voor elk thema bieden ze inzicht, inspiratie en hulp.
Het Vlugschrift geeft in vogelvlucht informatie en inspiratie over de thema's.

Klik hieronder per thema op de link om de het filmpje te bekijken.
Thema 1: Democratische schaal
Thema 2: Inclusieve schaal
Thema 3: Directe democratie
Thema 4: Digitale democratie
Thema 5: Burgerbestuur

Men werkt vanuit de uitgangspunten:

  1. Opgave centraal: vernieuwen is geen doel op zich; het gaat om versterking van het probleemoplossend vermogen bij maatschappelijke vraagstukken zoals energie of zorg.
  2. Differentie en maatwerkdemocratie: we werken aan een sterke lokale democratie met ruimte voor verschil naar regio, opgave en schaal. Zowel regionaal als op dorps- en wijkniveau.
  3. Meervoudige democratie: we versterken het lokale samenspel van representatieve en participatieve en maatschappelijke democratie.
  4. Structuur èn cultuur: een beter lokaal samenspel vereist vooral andere houding en gedrag, maar soms ook andere structuren en regels.
  5. Al doende leren: geen theoretische verhandelingen; we werken in en vanuit de lokale praktijk en bouwen van daaruit al lerend aan vernieuwingen.

Bron: VNG

Naar het overzicht
Webdesign: De Geus Internet