• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Hoe Galder de jaarlijkse kermis organiseert

Galder is een dorp met 1.050 inwoners en is onderdeel van de gemeente Alphen-Chaam. Al sinds mensenheugenis was er de laatste week van juli een kermis. Door teruglopende belangstelling was de kermis niet meer rendabel voor de exploitanten. De gemeente betaalde de verliezen bij.

In 2017 werden we geconfronteerd met de mededeling van de gemeente dat zij geen bijdrage meer leveren aan de kermis. Wel wilde men elektriciteit, afzetten wegen en meubilair op het plein verplaatsen blijven faciliteren. Of de dorpsraad met de inwoners zelf iets konden organiseren.

Na een oproep onder de bewoners, de lokale horeca en samen met leden van de dorpsraad is een plan gemaakt.

Al twee jaren hebben we nu een succesvolle kermis, die veel bezoekers trekt en in alle leeftijden met onze opzet en financieel haalbaar is.

Allereerst zijn we contacten gaan leggen met exploitanten van autoscooters en draaimolens. Daaruit bleek dat eind juli een lastige tijd is vanwege de vele kermissen in de zomer. Voor ons was eind juli ook niet ideaal omdat het dan vakantietijd is. Al twee jaar is de kermis nu eind juni.

De driedaagse kermis heeft autoscooters, draaimolen, schiet / touwtjetrek wagen, snoeptent, friteswagen, feesttent met live bands, ontbijt en BBQ. De Jeugdraad organiseert op zondag een spelmiddag. Daarnaast een activiteit die geld oplevert. Dit jaar was dat: waar schijt (sorry) de koe.

De autoscooters kopen we voor een vast bedrag af (en vooruitbetaald). Wij gaan huis aan huis om toegangsbandjes te verkopen voor autoscooters (een bedrag voor drie dagen), ontbijt en BBQ, of een vrijwillige bijdrage. De KBO verzorgt het ontbijt en een cateraar verzorgt een BBQ. De horeca betaalt de feesttent en de muziek. Het werk wordt door vrijwilligers gedaan.

De autoscooters zetten we af met dranghekken met in- en uitgang. Dus alleen controleren of men bandje aan heeft. Voor passanten verkopen we losse bandjes (in andere kleur).

Inmiddels is er een stichting die alles regelt en al een kleine oorlogskas opgebouwd heeft.

Galder november 2019,
Frans Goethals Dorpsraad Galder-Strijbeek.

Naar het overzicht
Webdesign: De Geus Internet